Przejdź do głównej zawartości

Substancje czynne zawarte w Colostrum - #1 witaminy i minerały


Colostrum to jedna z najcenniejszych i najszlachetniejszych substancji na świecie jakie dała nam matka natura. Zawiera ono bowiem aż ponad 250 bioaktywnych substancji czynnych. Colostrum zawiera wytworzone przez naturę substancje czynne, które w określonym zestawieniu mają pozytywny wpływ na nasz organizm, wzmacniają go i regulują wiele jego funkcji. 

Pisząc o występujących w Colostrum witaminach i minerałach można oczywiście ograniczyć się do ich wypunktowania. Z autopsji jednak wiem, że dla przeciętnego śmiertelnika nie jest tak bardzo oczywiste, jak istotny wpływ mają one na nasz organizm. Mamy wiedzę bardzo ogólną i często słysząc w reklamie TV, że np. na skurcze potrzebny jest magnez idziemy do apteki i kupujemy to, co nam poleci farmaceuta. Łykamy tabletki zgodnie z zaleceniem i problem według nas jest z głowy. Na oczy pomoże witamina A, a na przeziębienie C itd. 

Colostrum jest dlatego tak wartościowe, że jako naturalny środek dostarczam nam całe spektrum witamin i minerałów w odpowiednich proporcjach i w synergicznym zestawieniu. Tu nie ma przypadku, nadmiaru jednego, a niedoboru drugiego. Dlatego postanowiłam poza wypunktowaniem podać również najważniejsze funkcje, jakie dana witamina czy minerał pełni w skomplikowanym ludzkim organizmie. Mimo że Colostrum jest środkiem wszechstronnie wzmacniającym odporność organizmu, nie bez znaczenia jest też efekt regulacyjny (np. wpływ na układ krzepnięcia, regulacja ciśnienia krwi) i anaboliczny (m.in. usprawnienie zdolności regeneracji tkanek, dostarczenie wszystkich niezbędnych materiałów budulcowych). Osoby przyjmujące Colostrum odczuwają poprawę samopoczucia i wzrost motywacji do aktywności, co jest szczególnie zauważalne w podeszłym wieku. 

Colostrum przeżywa obecnie wielki come back po latach ślepej fascynacji antybiotykami w zwalczaniu infekcji. Okazało się bowiem, że antybiotyki nie mogą być bezkarnie stosowane w każdym przypadku infekcji, a w infekcjach wirusowych medycyna nadal pozostaje bezsilna. Dlatego idea wzmocnienia organizmu, jego sił odpornościowych stała się na powrót atrakcyjna. 

Colostrum jest bogatym źródłem witamin. Są wyjątkowo łatwo przyswajalne i o bardzo dużej koncentracji, co ma niebagatelny wpływ na regulację i wspomaganie procesów mediowanych przez inne zawarte w siarze biologicznie aktywne czynniki. W największym stężeniu występują witaminy: B1, B2, B6, C, E i A.

Jakościowe Colostrum z certyfikatem Instytutu Fresenius kupisz VIVRO.PL
Colostrum w płynie LR otrzymało najbardziej prestiżową w Polsce nagrodę "Złoty Otis" za 2016 rok. 

To najważniejsza nagroda konsumentów na rynku farmaceutycznym w Polsce przyznawana od 2004 roku. Kapitułę nagrody tworzą wybitni lekarze różnych specjalizacji. Nagroda stała się dla pacjentów, środowisk farmaceutów, diagnostów laboratoryjnych i lekarzy oraz firm farmaceutycznych i profesjonalnych mediów wiarygodną inicjatywą społeczną.


Witamina
Funkcje
witamina A
Korzystnie wpływa na wzrok, wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, blokuje działalność rakotwórczego benzopirenu (dym tytoniowy), przekształcając go w substancję nieszkodliwą dla zdrowia, usuwa wolne rodniki, korzystnie wpływa na wzrost kości i włosów, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka
witamina B1
Niezbędna do prawidłowej przemiany węglowodanów, niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, przyspiesza gojenie ran, wskazuje działanie uśmierzające ból, wskazuje działanie przeciwświądowe
witamina B2
Niezbędna w metabolizmie białka, węglowodanów i tłuszczów, pomaga wzmocnić funkcję witamin B12 i B6, bierze udział w reakcjach oddychania tkankowego, pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej, warg i języka, wpływa na proces wzrostu i rozrodczość
witamina B6
Bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, wspomaga tworzenie enzymów, hormonów, hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi skutki uboczne leków, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka
witamina B12
Zapobiega anemii złośliwej, wpływa na energetyczną przemianę materii, wzrost i pracę mięśni, tworzy osłonki komórek nerwowych, pobudza apetyt, odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi i przeciwdziała niedokrwistości, bierze udział w przemianie kwasu foliowego
kwas foliowy
Reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, a szczególnie dodatnio wpływa na system nerwowy i mózg, ma udział w funkcjonowaniu układu pokarmowego, gdyż uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego oraz zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit, bierze udział w procesie podziału komórek, współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek
witamina C
Łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby, wpływa na wzrost tkanek, odgrywa zasadniczą rolę w produkcji kolagenu, pomaga we wchłanianiu żelaza, manganu, odgrywa dużą rolę w uaktywnianiu kwasu foliowego, współdziała w wytworzeniu ciał odpornościowych, zwiększa odporność na choroby zakaźne, obniża cholesterol, ochrania przed substancjami rakotwórczymi, działa przeciwalergicznie, ma znaczącą rolę dla oddychania komórkowego, chroni przed skutkami stresu, neutralizuje wolne rodniki, u cukrzyków podwyższa odporność oraz reguluje poziom glukozy we krwi
witamina D
wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego i na mineralizację kości, pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem, wpływa na odpowiednią gęstość i na stan naszego uzębienia, zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny, ma korzystny wpływ na słuch, oddziałuje na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne (monocyty), zapobiega różnego rodzaju nowotworom, takim jak rak okrężnicy, rak piersi, rak prostaty
witamina E
zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia, razem z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby, przeciwdziała bezpłodności, zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi i zwiększa gojenie się ran, a także zmniejsza blizny, może zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych, reguluje gospodarkę tłuszczową ustroju i ogranicza powstawanie zakrzepów, prowadzi do zmniejszenia zawałów, zmniejsza także rozpad krwinek czerwonych, stymuluje układ odpornościowy, ochrania skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym, chroni oczy, zmniejsza ryzyko poronienia, likwiduje nocne skurcze łydek, wpływa na wchłanianie i metabolizm witaminy A
koenzym Q10
likwiduje wolne rodniki dzięki czemu opóźnia proces starzenia się skóry, poprawia metabolizm mięśnia sercowego, zapobiega chorobie wieńcowej i chorobom serca, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i komórek mózgu, podnosi poziom energii, dodaje blasku cerze, sprawia, że staje się gładka, świeża, promienna, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników

Istotną część składu Colostrum stanowią minerały, które pełnią zarówno funkcję strukturalną, jak i regulacyjną. W największym stężeniu występują w siarze: fosfor, wapń, potas, magnez i sód. 

Lista występujących w siarze minerałów i ich najważniejsze funkcje w organizmie:

Minerał
Funkcje
selen
Bierze udział w regeneracji DNA, zapobiega wielu formom raka, wspomaga funkcje wątroby, utrzymuje w dobrym stanie oczy, wzrok, skórę, włosy, chroni przed chorobami serca i krążenia,  wspomaga męską potencję i popęd seksualny
fosfor
Wchodzi w skład kości, zębów i błon komórkowych, spala cukry dla uzyskania energii,
zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu,  odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca, pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH, łagodzi bóle w zapaleniu stawów
chrom
Wzmacnia działanie insuliny, zmniejsza ryzyko zawału, obniża stężenie cholesterolu, zapobiega zapaleniu naczyń, wspomaga odchudzanie, zwalcza zmęczenie, opóźnia proces starzenia
cynk
Pomaga w produkcji przeciwciał, wpływa na pracę grasicy i limfocytów, poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji starczej, przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń, łagodzi objawy łuszczycy, pomaga zachować właściwy poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie, odpowiednie stężenie cynku w organizmie reguluje metabolizm witaminy D oraz wapnia, zwiększa przyswajanie witaminy A
sód
Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, reguluje ciśnienie osmotyczne w płynie zewnątrzkomórkowym, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, zapobiega udarom serca
potas
Potrzebny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni, stabilizuje wewnętrzną strukturę komórek, zapobiega nadciśnieniu, pomaga dostarczyć tlen do mózgu, przyczynia się do usuwania z organizmu produktów przemiany materii
wapń
Konieczny do działania wielu hormonów, niezbędny do funkcjonowania mięśni, wspomaga układ nerwowy, wspomaga krzepnięcie krwi i reguluje ciśnienie krwi, przyczynia się do zachowania mocnych kości i zębów, bierze udział w procesach metabolicznych żelaza, niezbędny do budowania komórek, ułatwia gojenie się ran, od niego zależy działanie wielu enzymów
magnez
Niezbędny do działania ok. 80 enzymów, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca, zapewnia funkcjonowanie mitochondriów komórkowych, konieczny do właściwego metabolizmu witaminy C, korzystnie wpływa na układ nerwowy, pomaga zachować równowagę psychiczną i fizyczną, zapobiega nadciśnieniu, skurczom, odkładaniu cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, blokuje szkodliwe działanie metali trujących
żelazo
Niezbędne do wytwarzania hemoglobiny i różnych enzymów, pomaga w zachowaniu odporności, potrzebne do dostarczania tlenu do komórek, chroni przed niektórymi wolnymi rodnikami
miedź
Potrzebna do wytwarzania hormonów nadnercza, wspomaga wchłanianie żelaza, utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne i tkankę łączną, niezbędna do przyswajania witaminy C, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga leczenie anemii, ułatwia gojenie ran


źródło: dr n. med. Maciej Hałasa „Immunologiczne podstawy działania Colostrum”, prof. dr hab. med. T. Płusa „Immunomodulacyjne białka zawarte w siarze”

Inne wpisy na temat Colostrum:
Jak naturalnie wzmocnić odporność, czyli co wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie.

Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne

Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?

Komentarze

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Jak naturalnie wzmocnić odporność czyli o czym wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie

bellyblog.ca Jeszcze dwa lata temu, gdyby ktoś mnie zapytał, czy wiem, co to jest colostrum , zupełnie szczerze odpowiedziałabym, że nie mam zielonego pojęcia. Wychowując dziecko, które dość często zapadało na różne infekcje, słyszałam z ust lekarzy stwierdzenie, że trzeba wzmocnić odporność. Żaden z nich nie wspomniał jednak o tym, że istnieje coś takiego, jak colostrum. Często zastanawiam się dlaczego? Gdyby colostrum było jakąś nowością, to byłoby to dla mnie w pewnym stopniu do przyjęcia. Tymczasem colostrum stosowane jest od wieków (!) jako środek wszechstronnie wzmacniający osłabioną odporność. W Indiach mleczarze do dziś dostarczają nie tylko mleko i przetwory mleczne pod drzwi domów, ale także colostrum. W Ameryce Amisze i Huteryci, znani z doskonałej wręcz kondycji zdrowotnej, używają colostrum jako środka zapobiegającego i leczącego infekcje. W Europie zaś chłopi, ufni w mądrość przodków przekazywaną z pokolenia na pokolenie, podawali swoim wyrostkom siarę, aby rośli zd

Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne

S kuteczność Colostrum opiera się na bogactwie jego bioaktywnych składników. Do głównych efektów działania Colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie i regeneracja tkanek. Aby uświadomić sobie i zrozumieć, na czym polega fenomen siary, warto przyjrzeć najważniejszym jego składnikom.   Immunoglobuliny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Nic więc dziwnego, że występują również w C olostrum . Immunoglobuliny (przeciwciała) odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami, wirusami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi , grzybami oraz pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi. Immunoglobuliny G (IgG) neutralizują bakterie i toksyny we krwi oraz w układzie limfatycznym. Mają one zdolność przyłączania się do patogenu, ułatwiając w ten sposób fagocytozę, czyli jego strawienie. Immunoglobuliny M (IgM) stanowią tzw. pierwszą linię obrony. Wyłapują i łączą wirusy, które znajdują się w układzie

Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?

zdjęcie: mmn. com W 2007 roku na Wydziale Nauk Biomedycznych Uniwersytetu Medycznego Chieti (Pescara, Włochy) naukowcy pod kierownictwem dr Marii Rosarii Cesarone poddali badaniu 209 pacjentów w wieku 30-80 lat, którego celem było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy przyjmowanie colostrum może zapobiegać infekcjom wirusami grypy. W badaniu użyli colostrum krowiego w dawce 400 mg. Już wcześniej wiadomo było, że colostrum, dzięki bogactwu substancji bioaktywnych, znacząco wpływa na wzmocnienie odporności poprzez przywrócenie równowagi całego systemu odpornościowego. To z kolei odblokowuje naturalną zdolność skutecznego zwalczania chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Obszernie na ten temat pisałam tutaj . 

Najlepsze źródło witamin po świeżych owocach i warzywach

Nie wiem, czy pamiętacie, jak smakowały kiedyś pomidory? Ja doskonale pamiętam. Mama kupowała je, kiedy pojawiły się na straganach z warzywami. Te z pierwszego zbioru były drogie, ale miały smak, którego dzisiaj już trudno doświadczyć, chyba że sami w ogródku je uprawiamy. Dziś praktycznie przez cały rok można kupić pomidory w każdym supermarkecie. Przyjeżdżają do nas poza sezonem z całego świata, zrywane na długo przed tym zanim dojrzeją. Muszą przecież przebyć długą drogę, zanim trafią do kraju docelowego. Do nas konsumentów dociera więc produkt, który nie miał szans w procesie wegetacji wykształtować tych wszystkich wartości odżywczych, które im przypisujemy. To jedna strona medalu. Druga jest zaś taka, że większość trafiających na nasz stół warzyw czy owoców rośnie na wyjałowionej w wyniku monokultury glebie, pryskana pestycydami, napromieniowywana, aby przedłużyć ich trwałość. Czy nie zdziwiło Cię czasem, że warzywa w lodówce mogą tak długo leżeć, zanim coś się z nimi stanie?

Wszystko, co trzeba wiedzieć o Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum) uważa się za najstarszy gatunek grzyba stosowany w medycynie. Od ponad 2000 lat jest obecny w naturalnej medycynie chińskiej, ciesząc się szczególną czcią jako „dar bogów”, który ma działanie lecznicze i odmładzające. W krajach Dalekiego Wschodu nazywany był grzybkiem nieśmiertelności i długowieczności. Współczesne badania potwierdzają, że składniki Reishi pozytywnie wpływają na jakość zdrowia i przedłużenie życia. Grzyb Reishi występuje w kilku odmianach (czerwony, fioletowy, niebieski, żółty, czarny i biały), przy czym najcenniejszy pod względem terapeutycznym jest czerwony. CO SPRAWIA, ŻE REISHI JEST TAK CENNY? W licznych publikacjach wymienia się wiele substancji czynnych występujących w owocnikach Reishi o właściwościach leczniczych, do których  należą m.in. polisacharydy, triterpeny, sterole, proteiny, peptydy, aminokwasy, alkaloidy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Najważniejszą rolę pod względem właściwości leczniczych odgryw

Czy koniczyna czerwona jest alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy?

Menopauza oznacza dla wielu kobiet bardzo trudny okres w życiu, który przeważnie zaczyna się między 45 a 55 rokiem życia. Zdolność jajników do produkcji estrogenów wygasa, pojawiają się  dolegliwości nie tylko fizyczne, ale także natury psychicznej. Tylko u 20% kobiet menopauza przebiega niezauważalnie, większość zaś na wskutek zakłócenia równowagi hormonalnej odczuwa uderzenia gorąca, dreszcze, kołatanie serca, nocne poty, bezsenność, zaburzenia z pamięcią, drażliwość czy zmienność nastrojów.     Zmienia się także wygląd skóry. Pojawiają się głębokie zmarszczki, skóra staje się sucha, włosy matowieją, często do tych objawów dochodzą bóle stawów, kości, sztywnienie kręgosłupa czy też wzrost wagi. Za tymi wszystkimi procesami stoją właśnie estrogeny. Najbardziej znaną formą walki z dolegliwościami okresu przekwitania jest hormonalna terapia zastępcza (HTZ), z której korzysta około 17% Polek. Zadaniem terapii jest złagodzenie objawów menopauzy oraz zmniejszenie ryzyka schorze

10 głównych powodów, dlaczego trzeba pić aloe vera

Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego aloe vera znane są już od stuleci. W medycynie ludowej stosowano aloes jako lek na różne dolegliwości, wierząc, że doskonale działa na układ pokarmowy, kostny, odpornościowy czy moczowo-płciowy. Używano go utrzymania młodego wyglądu skóry, przeciw wypadaniu włosów czy też na rany i oparzenia.  ​ ​ Świat nauki zainteresował się właściwościami aloesu już w latach 30-tych ubiegłego stulecia, ale dopiero zastosowanie nowoczesnych technik analitycznych począwszy od lat osiemdziesiątych umożliwiło szczegółowe poznanie składu chemicznego rośliny. Efektem tych badań było zidentyfikowanie i scharakteryzowanie ponad 200 biologicznie aktywnych składników, a właściwości prozdrowotne udowodniono w badaniach klinicznych. Obecnie aloe vera znajduje się w lekospisach 43 krajów na świecie.   

Jak zrzucić dodatkowe kilogramy i zrobić to z głową

Nie lubię diety! Lubię za to dobre jedzenie. Jak większość kobiet nie wzgardzę dobrym ciastkiem czy lampką czerwonego wina. Odżywiam się w miarę zdrowo, piję dużo wody, zero napojów gazowanych. Nigdy nie katowałam się żadnymi dietami, bo wiedziałam, że kilka drobnych zmian w codziennym rozkładzie dnia pomoże mi zrzucić parę zimowych kilogramów. Wraz z nastaniem wiosny zaczynałam dużo chodzić, bo biegać nie lubię, kolacje stawały się mniej kaloryczne, a szarlotka i sernik uciekały w zapomnienie. System ten działał doskonale przez wiele lat i nie widziałam potrzeby jego modyfikacji, no może jedynie w aspekcie zwiększania ilości zjadanych warzyw, wyeliminowania prawie całkowicie wędlin, mniej białego pieczywa itp. Sukienki w szafie się amortyzowały.

Lecznicze właściwości i działanie czystka - Cistus Incanus

Czystek jest krzewem ozdobnym i rośnie głównie w basenie Morza Śródziemnego i Wysp Kanaryjskich. Istnieje około 50 odmian tej rośliny, ale najbardziej skuteczny i znany ze swoich właściwości leczniczych jest rosnący dziko Cistus Incanus. W medycynie naturalnej, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, czystek wykorzystywany był od setek lat. W 1999 roku, głównie dzięki zakrojonym na szeroką skalę badaniom w niemieckich instytutach, czystek ogłoszono rośliną roku i od tego czasu systematycznie wzrasta zainteresowanie jego właściwościami.  Ogromna popularność tej rośliny sprawiła, że w Polsce pojawiły się już uprawy czystka.    Co sprawia, że czystek jest tak cenną rośliną? Cistus Incanus jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli czyli związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Polifenole:  Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i przec