Przejdź do głównej zawartości

Jak naturalnie wzmocnić odporność czyli o czym wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie

bellyblog.ca

Jeszcze dwa lata temu, gdyby ktoś mnie zapytał, czy wiem, co to jest colostrum, zupełnie szczerze odpowiedziałabym, że nie mam zielonego pojęcia. Wychowując dziecko, które dość często zapadało na różne infekcje, słyszałam z ust lekarzy stwierdzenie, że trzeba wzmocnić odporność. Żaden z nich nie wspomniał jednak o tym, że istnieje coś takiego, jak colostrum. Często zastanawiam się dlaczego? Gdyby colostrum było jakąś nowością, to byłoby to dla mnie w pewnym stopniu do przyjęcia. Tymczasem colostrum stosowane jest od wieków (!) jako środek wszechstronnie wzmacniający osłabioną odporność. W Indiach mleczarze do dziś dostarczają nie tylko mleko i przetwory mleczne pod drzwi domów, ale także colostrum. W Ameryce Amisze i Huteryci, znani z doskonałej wręcz kondycji zdrowotnej, używają colostrum jako środka zapobiegającego i leczącego infekcje. W Europie zaś chłopi, ufni w mądrość przodków przekazywaną z pokolenia na pokolenie, podawali swoim wyrostkom siarę, aby rośli zdrowo. W kręgach arystokracji colostrum stosowano jako ekskluzywny środek dostępny tylko dla najbogatszych. Może Was to zdziwi, ale do regularnych odbiorców colostrum do dziś należy brytyjski dwór królewski!

Całe szczęście moja córka nie stała się obiektem eksperymentów z różnymi antybiotykami, bo może ten zadziała, skoro tamten nie pomaga. Szybko nauczyłam się reagować natychmiast na pierwsze objawy infekcji, ale tak czy inaczej lekarstw sporo w tym czasie zażywała, choć bardzo rzadko były to antybiotyki. Bywały jednak w jej osiemnastoletnim życiu sytuacje, kiedy bez antybiotyku się po prostu nie dało zwalczyć choroby.

Kilka słów o odporności
Odporność jest to zdolność organizmu do obrony przed czynnikami chorobotwórczymi zewnętrznymi (np. bakteriami, wirusami, toksynami) lub wewnętrznymi (komórki zmutowane, nowotworowe). Odporność organizmu zależy od zdolności odróżniania elementów własnego ustroju od elementów obcych. Drobnoustroje chorobotwórcze wnikają do organizmu człowieka, kiedy oddychamy, jemy posiłki, przy drobnym uszkodzeniu skóry. Na powierzchni każdego patogennego elementu, który pojawia się w organizmie znajdują się antygeny. Układ odpornościowy ma za zadanie rozpoznać cząsteczki tego antygenu i wyzwolić odpowiednią reakcję immunologiczną.

Istnieją 2 rodzaje odporności:
  • Odporność wrodzona (nieswoista) – chroni organizm przed wnikaniem do niego groźnych drobnoustrojów i szybko niszczy te, którym udało się przedostać do jego wnętrza;
  • Odporność nabyta (swoista) – wykształcona zostaje wskutek styczności organizmu z różnymi patogenami. Ma ona za zadanie rozpoznać i zwalczyć określone antygeny. Wyróżniamy dwie drogi realizacji odporności swoistej. Pierwszą z nich jest odporność komórkowa, w której reakcja immunologiczna polega na bezpośrednim atakowaniu chorobotwórczego drobnoustroju przez limfocyty. Drugim rozwiązaniem jest odporność humoralna, kiedy limfocyty wytwarzają specyficzne przeciwciała niszczące bakterie patogenne.

Sprawność działania naszego układu odpornościowego zależy od szeregu czynników.
Na jego pracę ma wpływ ogólny stan zdrowia, kondycja fizyczna i psychiczna, sposób odżywiania i szkodliwe nałogi.



Co to jest właściwie Colostrum?
Colostrum jest jedną z najcenniejszych i najszlachetniejszych substancji na świecie, jakie dała nam matka natura. Jest naturalnym produktem gruczołów mlekowych ssaków, powstającym w ostatnim okresie ciąży aż do kilkunastu godzin po porodzie, kiedy to stopniowo przekształca się w mleko. Colostrum zawiera około 250 biologicznie aktywnych substancji, z których najważniejsze to:  przeciwciała, czynniki wzrostu, polipeptyd bogaty w prolinę, leukocyty, enzymy, proteiny, naskórkowy czynnik wzrostu, hormony, kwas pantotenowy, kwas foliowy, witaminy oraz związki mineralne. Z punktu widzenia aktywności biologicznej najlepsze jakościowo colostrum zbierane jest w pierwszych godzinach po porodzie, które w procesie pozyskiwania, butelkowania i dłuższego przechowywania, nie poddawane jest obróbce w wysokiej temperaturze, niszczącej substancje aktywne biologicznie. Badania genetyczne krowiego colostrum dowiodły, że związki wchodzące w jego skład są identyczne jak w ludzkim. Colostrum nie jest mlekiem!
Do głównych efektów działania colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie i regeneracja tkanek.

Dlaczego medycyna akademicka ma problem z Colostrum?
Współczesna medycyna, a szczególnie farmacja, preferuje leki o jednokierunkowym działaniu z jednym aktywnym czynnikiem, który ma dać konkretny efekt biologiczny. W przypadku takiego leku łatwo jest dokonywać oceny jego skuteczności, prowadzić badania kliniczne, porównania itd., jednym słowem prowadzić statystykę. Problem jednak w tym, że często za niepowodzenia różnych terapii odpowiada uproszczone traktowanie procesów w organizmie, które próbuje się regulować za pomocą sztucznie stworzonych leków. Nie mówiąc już o sytuacjach, kiedy lecząc jedno schorzenie, niekorzystnie wpływamy na inny narząd. Wg dr Hałasy współczesna medycyna nie lubi nie stworzonych przez siebie środków leczniczych pochodzenia naturalnego, bo są one skrajnym przeciwieństwem jednoskładnikowych leków wytwarzanych sztucznie, co uniemożliwia lub czyni niezwykle trudnym zadaniem prowadzenie odpowiednich statystyk. Tymczasem produkty pochodzenia naturalnego są najczęściej kombinacją czynnych substancji najwłaściwszą z punktu widzenia osiągnięcia efektu regulacyjnego zaburzonych procesów w organizmie. (dr n. med. Maciej Hałasa „Immunologiczne podstawy działania Colostrum”).

Bezpieczeństwo stosowania Colostrum
Colostrum jest naturalnym produktem o pozycji ugruntowanej od wieków w medycynie naturalnej. Każdy ssak po narodzeniu jest karmiony colostrum, ale jedynie człowiek jest w stanie przeżyć bez karmienia siarą. Niemniej każda kobieta wie już od dawna, że karmienie piersią noworodka wzmacnia jego układ odpornościowy. Działanie colostrum nie ma cech działania na siłę, jak w przypadku ukierunkowanych leków, których skuteczność pozostawia wiele do życzenia. Składniki czynne w colostrum regulują działanie organizmu i nie ma obawy, że naprawiając jeden element czy funkcję organizmu, uszkodzimy drugi. Colostrum zawiera właściwe czynniki w odpowiednich proporcjach, aby usprawnić działanie rozregulowanego układu immunologicznego w jego wielu aspektach, co wpływa na poprawę funkcjonowania organizmu jako całości.

Kilka osobistych refleksji
Zanim pierwszy raz sięgnęłam po Colostrum LR uzbroiłam się w sporo materiałów opracowanych przez niezależnych lekarzy, bo zanim po coś sięgnę i podam dziecku, chcę wiedzieć i wyrobić sobie opinię. Czytając o dobroczynnym działaniu Colostrum aż wierzyć mi się nie chciało, że to jest możliwe. Dziś po dwóch latach stosowania Colostrum w najróżniejszych przypadkach od kataru, przeziębienia, gorączki po ostry ból ucha, gojenie ran pooperacyjnych, wzmocnienie organizmu przed i po operacji, a na zabiegach kosmetycznych skończywszy (nie bez przyczyny nazywa się je również młodziwem) mogę ze spokojnym sumieniem potwierdzić: Tak to działa! Pamiętajcie jednak, że aby działało musi być dobrej jakości, a za jakość trzeba zapłacić. Tak to już jest.
Do Colostrum powrócę jeszcze nie raz w kolejnych wpisach, bo nie sposób w jednym omówić wszystko, co już wiemy o jego dobroczynnym działaniu na organizm.

Doskonałej jakości COLOSTRUM z certyfikatem Instytutu Fresenius kupisz VIVRO.PL
Colostrum w płynie LR otrzymało najbardziej prestiżową w Polsce nagrodę "Złoty Otis" za 2016 rok. 

To najważniejsza nagroda konsumentów na rynku farmaceutycznym w Polsce przyznawana od 2004 roku. Kapitułę nagrody tworzą wybitni lekarze różnych specjalizacji. Nagroda stała się dla pacjentów, środowisk farmaceutów, diagnostów laboratoryjnych i lekarzy oraz firm farmaceutycznych i profesjonalnych mediów wiarygodną inicjatywą społeczną.

źródło: dr n. med. Maciej Hałasa „Immunologiczne podstawy działania Colostrum”, prof. dr hab. med. T. Płusa „Immunomodulacyjne białka zawarte w siarze”

Inne wpisy na temat Colostrum

Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 1 witaminy i minerały

Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne

Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?

Komentarze

  1. Zaciekawił mnie ten wpis, tym bardziej że nie lubię faszerować się suplementami. Na odporność stosuję czarny czosnek (można zamówić w różnych formach z http://czarny-czosnek.pl/pl/i/Czarny-czosnek/21).
    Pomyślę także o colostrum, choć muszę poczytać trochę więcej na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy i pomocny artykuł.Zamowilam colostrum i inne produkty LR.Czesto choruje na dodatek jestem alergiczka.Nigdy o tym nie słyszałam.Pierwszy raz do tego podchodzę.Mam nadzieję że mnie wspomoże w odbudowaniu i uregulowaniu odporności.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Substancje czynne zawarte w Colostrum - #1 witaminy i minerały

Colostrum to jedna z najcenniejszych i najszlachetniejszych substancji na świecie jakie dała nam matka natura. Zawiera ono bowiem aż ponad 250 bi o aktywnych substancji czynnych . Colostrum zawiera wytworzone przez naturę substancje czynne, które w określonym zestawieniu mają pozytywny wpływ na nasz organizm, wzmacniają go i regulują wiele jego funkcji.   Pisząc o występujących w Colostrum witaminach i minerałach można oczywiście ograniczyć się do ich wypunktowania. Z autopsji jednak wiem, że dla przeciętnego śmiertelnika nie jest tak bardzo oczywiste, jak istotny wpływ mają one na nasz organizm. Mamy wiedzę bardzo ogólną i często słysząc w reklamie TV, że np. na skurcze potrzebny jest magnez idziemy do apteki i kupujemy to, co nam poleci farmaceuta. Łykamy tabletki zgo dnie z zaleceni em i problem według nas jest z głowy. Na oczy pomoże witamina A, a na przeziębienie C itd.   Colostrum jest dlatego tak wartościowe, że jako naturalny środek dostarczam nam całe spektrum

Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne

S kuteczność Colostrum opiera się na bogactwie jego bioaktywnych składników. Do głównych efektów działania Colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie i regeneracja tkanek. Aby uświadomić sobie i zrozumieć, na czym polega fenomen siary, warto przyjrzeć najważniejszym jego składnikom.   Immunoglobuliny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Nic więc dziwnego, że występują również w C olostrum . Immunoglobuliny (przeciwciała) odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami, wirusami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi , grzybami oraz pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi. Immunoglobuliny G (IgG) neutralizują bakterie i toksyny we krwi oraz w układzie limfatycznym. Mają one zdolność przyłączania się do patogenu, ułatwiając w ten sposób fagocytozę, czyli jego strawienie. Immunoglobuliny M (IgM) stanowią tzw. pierwszą linię obrony. Wyłapują i łączą wirusy, które znajdują się w układzie

Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?

zdjęcie: mmn. com W 2007 roku na Wydziale Nauk Biomedycznych Uniwersytetu Medycznego Chieti (Pescara, Włochy) naukowcy pod kierownictwem dr Marii Rosarii Cesarone poddali badaniu 209 pacjentów w wieku 30-80 lat, którego celem było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy przyjmowanie colostrum może zapobiegać infekcjom wirusami grypy. W badaniu użyli colostrum krowiego w dawce 400 mg. Już wcześniej wiadomo było, że colostrum, dzięki bogactwu substancji bioaktywnych, znacząco wpływa na wzmocnienie odporności poprzez przywrócenie równowagi całego systemu odpornościowego. To z kolei odblokowuje naturalną zdolność skutecznego zwalczania chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Obszernie na ten temat pisałam tutaj . 

Najlepsze źródło witamin po świeżych owocach i warzywach

Nie wiem, czy pamiętacie, jak smakowały kiedyś pomidory? Ja doskonale pamiętam. Mama kupowała je, kiedy pojawiły się na straganach z warzywami. Te z pierwszego zbioru były drogie, ale miały smak, którego dzisiaj już trudno doświadczyć, chyba że sami w ogródku je uprawiamy. Dziś praktycznie przez cały rok można kupić pomidory w każdym supermarkecie. Przyjeżdżają do nas poza sezonem z całego świata, zrywane na długo przed tym zanim dojrzeją. Muszą przecież przebyć długą drogę, zanim trafią do kraju docelowego. Do nas konsumentów dociera więc produkt, który nie miał szans w procesie wegetacji wykształtować tych wszystkich wartości odżywczych, które im przypisujemy. To jedna strona medalu. Druga jest zaś taka, że większość trafiających na nasz stół warzyw czy owoców rośnie na wyjałowionej w wyniku monokultury glebie, pryskana pestycydami, napromieniowywana, aby przedłużyć ich trwałość. Czy nie zdziwiło Cię czasem, że warzywa w lodówce mogą tak długo leżeć, zanim coś się z nimi stanie?

Wszystko, co trzeba wiedzieć o Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum) uważa się za najstarszy gatunek grzyba stosowany w medycynie. Od ponad 2000 lat jest obecny w naturalnej medycynie chińskiej, ciesząc się szczególną czcią jako „dar bogów”, który ma działanie lecznicze i odmładzające. W krajach Dalekiego Wschodu nazywany był grzybkiem nieśmiertelności i długowieczności. Współczesne badania potwierdzają, że składniki Reishi pozytywnie wpływają na jakość zdrowia i przedłużenie życia. Grzyb Reishi występuje w kilku odmianach (czerwony, fioletowy, niebieski, żółty, czarny i biały), przy czym najcenniejszy pod względem terapeutycznym jest czerwony. CO SPRAWIA, ŻE REISHI JEST TAK CENNY? W licznych publikacjach wymienia się wiele substancji czynnych występujących w owocnikach Reishi o właściwościach leczniczych, do których  należą m.in. polisacharydy, triterpeny, sterole, proteiny, peptydy, aminokwasy, alkaloidy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Najważniejszą rolę pod względem właściwości leczniczych odgryw

Czy koniczyna czerwona jest alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy?

Menopauza oznacza dla wielu kobiet bardzo trudny okres w życiu, który przeważnie zaczyna się między 45 a 55 rokiem życia. Zdolność jajników do produkcji estrogenów wygasa, pojawiają się  dolegliwości nie tylko fizyczne, ale także natury psychicznej. Tylko u 20% kobiet menopauza przebiega niezauważalnie, większość zaś na wskutek zakłócenia równowagi hormonalnej odczuwa uderzenia gorąca, dreszcze, kołatanie serca, nocne poty, bezsenność, zaburzenia z pamięcią, drażliwość czy zmienność nastrojów.     Zmienia się także wygląd skóry. Pojawiają się głębokie zmarszczki, skóra staje się sucha, włosy matowieją, często do tych objawów dochodzą bóle stawów, kości, sztywnienie kręgosłupa czy też wzrost wagi. Za tymi wszystkimi procesami stoją właśnie estrogeny. Najbardziej znaną formą walki z dolegliwościami okresu przekwitania jest hormonalna terapia zastępcza (HTZ), z której korzysta około 17% Polek. Zadaniem terapii jest złagodzenie objawów menopauzy oraz zmniejszenie ryzyka schorze

10 głównych powodów, dlaczego trzeba pić aloe vera

Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego aloe vera znane są już od stuleci. W medycynie ludowej stosowano aloes jako lek na różne dolegliwości, wierząc, że doskonale działa na układ pokarmowy, kostny, odpornościowy czy moczowo-płciowy. Używano go utrzymania młodego wyglądu skóry, przeciw wypadaniu włosów czy też na rany i oparzenia.  ​ ​ Świat nauki zainteresował się właściwościami aloesu już w latach 30-tych ubiegłego stulecia, ale dopiero zastosowanie nowoczesnych technik analitycznych począwszy od lat osiemdziesiątych umożliwiło szczegółowe poznanie składu chemicznego rośliny. Efektem tych badań było zidentyfikowanie i scharakteryzowanie ponad 200 biologicznie aktywnych składników, a właściwości prozdrowotne udowodniono w badaniach klinicznych. Obecnie aloe vera znajduje się w lekospisach 43 krajów na świecie.   

Jak zrzucić dodatkowe kilogramy i zrobić to z głową

Nie lubię diety! Lubię za to dobre jedzenie. Jak większość kobiet nie wzgardzę dobrym ciastkiem czy lampką czerwonego wina. Odżywiam się w miarę zdrowo, piję dużo wody, zero napojów gazowanych. Nigdy nie katowałam się żadnymi dietami, bo wiedziałam, że kilka drobnych zmian w codziennym rozkładzie dnia pomoże mi zrzucić parę zimowych kilogramów. Wraz z nastaniem wiosny zaczynałam dużo chodzić, bo biegać nie lubię, kolacje stawały się mniej kaloryczne, a szarlotka i sernik uciekały w zapomnienie. System ten działał doskonale przez wiele lat i nie widziałam potrzeby jego modyfikacji, no może jedynie w aspekcie zwiększania ilości zjadanych warzyw, wyeliminowania prawie całkowicie wędlin, mniej białego pieczywa itp. Sukienki w szafie się amortyzowały.

Lecznicze właściwości i działanie czystka - Cistus Incanus

Czystek jest krzewem ozdobnym i rośnie głównie w basenie Morza Śródziemnego i Wysp Kanaryjskich. Istnieje około 50 odmian tej rośliny, ale najbardziej skuteczny i znany ze swoich właściwości leczniczych jest rosnący dziko Cistus Incanus. W medycynie naturalnej, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, czystek wykorzystywany był od setek lat. W 1999 roku, głównie dzięki zakrojonym na szeroką skalę badaniom w niemieckich instytutach, czystek ogłoszono rośliną roku i od tego czasu systematycznie wzrasta zainteresowanie jego właściwościami.  Ogromna popularność tej rośliny sprawiła, że w Polsce pojawiły się już uprawy czystka.    Co sprawia, że czystek jest tak cenną rośliną? Cistus Incanus jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli czyli związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Polifenole:  Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i przec