Przejdź do głównej zawartości

Wszystko, co trzeba wiedzieć o Reishi


Reishi (Ganoderma lucidum) uważa się za najstarszy gatunek grzyba stosowany w medycynie. Od ponad 2000 lat jest obecny w naturalnej medycynie chińskiej, ciesząc się szczególną czcią jako „dar bogów”, który ma działanie lecznicze i odmładzające. W krajach Dalekiego Wschodu nazywany był grzybkiem nieśmiertelności i długowieczności. Współczesne badania potwierdzają, że składniki Reishi pozytywnie wpływają na jakość zdrowia i przedłużenie życia. Grzyb Reishi występuje w kilku odmianach (czerwony, fioletowy, niebieski, żółty, czarny i biały), przy czym najcenniejszy pod względem terapeutycznym jest czerwony.


CO SPRAWIA, ŻE REISHI JEST TAK CENNY?

W licznych publikacjach wymienia się wiele substancji czynnych występujących w owocnikach Reishi o właściwościach leczniczych, do których  należą m.in. polisacharydy, triterpeny, sterole, proteiny, peptydy, aminokwasy, alkaloidy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Najważniejszą rolę pod względem właściwości leczniczych odgrywają polisacharydy, które występują przede wszystkim w postaci beta-D-glukanów związanych z aminokwasami. Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, zwiększają poziom interferonu, który w konsekwencji podnosi odporność organizmu, niszczą wolne rodniki, wspomagają wytwarzanie komórek produkujących przeciwciała, a także przyczyniają się do zwiększenia ilości makrofagów, które wspomagają działanie leukocytów, wpływają na usprawnienie syntezy DNA i RNA, białek w wątrobie, szpiku kostnego.

Inną ważną substancją czynną są triterpeny, typu lanostanu, zwane inaczej kwasami ganoderenowymi, m.in. kwas ganosporowy A. Triterpeny wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają produkcję enzymu, biorącego udział w wytwarzaniu angiotensyny, w konsekwencji czego zmniejszają skurcz naczyń krwionośnych. Kwas ganoderenowy wykazuje silne działanie przeciwbólowe, uspokajające i detoksykacyjne. Triterpeny charakteryzują się działaniem adaptogennym. 

Adaptogeny są środkami roślinnymi, które spełniają następujące kryteria:

  • zwiększają niespecyficzne zdolności obronne organizmu na szkodliwe bodźce fizyczne, chemiczne i biologiczne,
  • wywierają wpływ normalizujący procesy fizjologiczne organizmu,
  • nie wywołują żadnych negatywnych skutków na prawidłowe funkcje organizmu.
Adaptogeny wykazują działanie na poziomie komórkowym, pomagając w odzyskiwaniu równowagi wielu funkcji organizmu oraz stymulują procesy regeneracyjne. 


GŁÓWNE OBSZARY DZIAŁANIA REISHI

Ganoderma lucidum wykazuje właściwości:
  • immunostymulujące
  • przeciwnowotworowe
  • przeciwwirusowe
  • antybakteryjne
  • immunomodulujące
  • przeciwalergiczne
  • przeciwzapalne
  • przeciwcukrzycowe

Schorzenia sercowo-naczyniowe
Reishi zwiększa dotlenienie mięśnia sercowego, poprzez rozszerzenie tętnic wieńcowych i wzrost przepływu krwi. W znacznym stopniu obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi, likwiduje bóle w klatce piersiowej, duszności, zaburzenia rytmu serca, korzystnie wpływa na krążenie obwodowe, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, wpływa na obniżenie lepkości krwi zapobiegając tworzeniu się skrzepów (dzięki obecności adenozyny). Reishi wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowań na tętniaki, wylewy krwi do mózgu oraz niektóre choroby serca.

Choroby nowotworowe
Przeciwnowotworowe działanie Reishi zawdzięcza polisacharydom, które zbudowane z milionów atomów są ciężko przyswajalne przez organizm. Dzięki zastosowaniu witaminy C można ułatwić ich asymilację. Polisacharydy ulegają przekształceniu w oligoglukany o niskiej liczbie molekularnej, co zwiększa ich przyswajalność. To one pobudzają działanie makrofagów, a co za tym idzie układ odpornościowy. Kiedy organizm funkcjonuje normalnie, makrofagi pozostają uśpione, a kiedy pojawi się intruz intensywnie atakują. Białe krwinki, które stanowią pierwszą linię obrony przed chorobami, nie są w stanie poradzić sobie w przypadku chorób przewlekłych. Wówczas to właśnie makrofagi przystępują do zwalczania czynników patogennych.  Reishi poprzez właściwości stymulujące układ odpornościowy i działanie przeciwnowotworowe może w znacznym stopniu poprawić jakość życia osób chorych na raka, nie wykazując przy tym żadnych skutków ubocznych.

Układ immunologiczny
Zawarte w Reishi składniki wpływają na zwiększenie produkcji i aktywności limfocytów, cytokin i makrofagów. Zwiększenie aktywności makrofagów wpływa na niszczenie wszelkich patogenów takich jak bakterie, wirusy, drożdże, komórki nowotworowe, ale także usuwanie z organizmu szkodliwych związków toksycznych i końcowych produktów przemiany materii. Większa aktywność makrofagów powoduje uwolnienie cytokin, które odpowiadają za kontrolę procesów zapalnych i stymulują pracę układu odpornościowego. Reishi wykazuje działanie przeciwhistaminowe w obrębie alergii: astma oskrzelowa, alergie skórne, alergie na leki.

Działanie przeciwcukrzycowe
Badania kliniczne z udziałem pacjentów z cukrzycą typu II wykazały, że ekstrakt Reishi podawany przez 12 tygodni miał podobną skuteczność obniżania poziomu glukozy we krwi jak doustne leki przeciwcukrzycowe oraz insulina.

Działanie wspomagające wątrobę
Preparat z Reishi testowany w warunkach klinicznych powodował w ciągu 6 miesięcy normalizację aminotransferazy u pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B.
Reishi poleca się wszystkim osobom cierpiącym na schorzenia układu trawiennego (wątroba i trzustka). Pacjenci, którzy przeszli żółtaczkę, zatrucie czy chorobę alkoholową a także nałogowi palacze powinni włączyć do swojego "jadłospisu" grzybki Reishi, które zregenerują wyniszczony organizm.

Problemy zdrowotne związane z aparatem ruchu
Reishi przeciwdziała utracie masy kostnej spowodowanej przez niedobór estrogenu u kobiet w okresie menopauzy. Ponadto wykazuje pozytywne działanie w przypadku zapalenia stawów, sztywności karku, osteoporozy, zapalenia kaletek, kurczy oraz rzadkiej chorobie dziedzicznej – miotonii zanikowej (choroba Steinera).

Andropauza
Pozytywne efekty kuracji Reishi zaobserwowano także w leczeniu andropauzy u mężczyzn. Osoby regularnie przyjmujące Reishi stwierdzają znaczne zmniejszenie zmęczenia, bezsenności, depresji, nerwowości i nadpobudliwości, zaburzeń pracy serca a także eliminacji zaburzeń seksualnych. Badania przeprowadzono na insektach potwierdzały jednoznacznie iż owady, którym podawano ekstrakt z Reishi wykazywały znaczny wzrost aktywności seksualnej.

Grzyb Ganoderma lucidum jest przykładem czerpania nowych możliwości z tradycyjnej medycyny chińskiej. Coraz więcej badań potwierdza korzyści płynące z zastosowania Reishi w profilaktyce i terapii wielu schorzeń. Obecnie Reishi uznawane jest w Chinach za lekarstwo i znajduje się na urzędowej liście leków. W odróżnieniu od leków syntetycznych Reishi nie oddziałuje na konkretne schorzenie, ale normalizuje pracę całego organizmu, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie organów wewnętrznych.

Opracowano na podstawie: „Grzyb Reishi – Naturalna alternatywa w walce z chorobami cywilizacyjnymi” - dr n. med. Adam Kwieciński, doc. dr hab. n. med. Andrzej Jankowski, mgr farmacji Patrycja Sawczak-Wieczorek,  „Reishi – Ganoderma lucidum – właściwości lecznicze” – Adam Kwieciński, Marek Siwulski, „Reishi – nadzieja współczesnej medycyny” – pod redakcja Adama Kwiecińskiego

Reishi Plus LR zawiera czerwoną odmianę grzybka oraz witaminę C wspierając organizm w prawidłowym wykorzystaniu składników preparatu. Kupisz VIVRO.PL




Skład 1 kapsułki:
240 mg wyciągu z Reishi
100 mg sproszkowanego grzybka Reishi
60 mg witaminy C

Komentarze

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

Jak naturalnie wzmocnić odporność czyli o czym wiedział już chłop pańszczyźniany, a współczesny inteligent nie wie

bellyblog.ca Jeszcze dwa lata temu, gdyby ktoś mnie zapytał, czy wiem, co to jest colostrum , zupełnie szczerze odpowiedziałabym, że nie mam zielonego pojęcia. Wychowując dziecko, które dość często zapadało na różne infekcje, słyszałam z ust lekarzy stwierdzenie, że trzeba wzmocnić odporność. Żaden z nich nie wspomniał jednak o tym, że istnieje coś takiego, jak colostrum. Często zastanawiam się dlaczego? Gdyby colostrum było jakąś nowością, to byłoby to dla mnie w pewnym stopniu do przyjęcia. Tymczasem colostrum stosowane jest od wieków (!) jako środek wszechstronnie wzmacniający osłabioną odporność. W Indiach mleczarze do dziś dostarczają nie tylko mleko i przetwory mleczne pod drzwi domów, ale także colostrum. W Ameryce Amisze i Huteryci, znani z doskonałej wręcz kondycji zdrowotnej, używają colostrum jako środka zapobiegającego i leczącego infekcje. W Europie zaś chłopi, ufni w mądrość przodków przekazywaną z pokolenia na pokolenie, podawali swoim wyrostkom siarę, aby rośli zd

Substancje czynne zawarte w Colostrum - #1 witaminy i minerały

Colostrum to jedna z najcenniejszych i najszlachetniejszych substancji na świecie jakie dała nam matka natura. Zawiera ono bowiem aż ponad 250 bi o aktywnych substancji czynnych . Colostrum zawiera wytworzone przez naturę substancje czynne, które w określonym zestawieniu mają pozytywny wpływ na nasz organizm, wzmacniają go i regulują wiele jego funkcji.   Pisząc o występujących w Colostrum witaminach i minerałach można oczywiście ograniczyć się do ich wypunktowania. Z autopsji jednak wiem, że dla przeciętnego śmiertelnika nie jest tak bardzo oczywiste, jak istotny wpływ mają one na nasz organizm. Mamy wiedzę bardzo ogólną i często słysząc w reklamie TV, że np. na skurcze potrzebny jest magnez idziemy do apteki i kupujemy to, co nam poleci farmaceuta. Łykamy tabletki zgo dnie z zaleceni em i problem według nas jest z głowy. Na oczy pomoże witamina A, a na przeziębienie C itd.   Colostrum jest dlatego tak wartościowe, że jako naturalny środek dostarczam nam całe spektrum

Substancje czynne zawarte w Colostrum - # 2 immunoglobuliny, laktoferyna, czynniki wzrostu i inne

S kuteczność Colostrum opiera się na bogactwie jego bioaktywnych składników. Do głównych efektów działania Colostrum należą: wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego, a także dojrzewanie i regeneracja tkanek. Aby uświadomić sobie i zrozumieć, na czym polega fenomen siary, warto przyjrzeć najważniejszym jego składnikom.   Immunoglobuliny występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Nic więc dziwnego, że występują również w C olostrum . Immunoglobuliny (przeciwciała) odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami, wirusami i pasożytami zewnątrzkomórkowymi , grzybami oraz pasożytami i bakteriami wewnątrzkomórkowymi. Immunoglobuliny G (IgG) neutralizują bakterie i toksyny we krwi oraz w układzie limfatycznym. Mają one zdolność przyłączania się do patogenu, ułatwiając w ten sposób fagocytozę, czyli jego strawienie. Immunoglobuliny M (IgM) stanowią tzw. pierwszą linię obrony. Wyłapują i łączą wirusy, które znajdują się w układzie

Czy Colostrum może być alternatywą dla szczepień przeciw grypie?

zdjęcie: mmn. com W 2007 roku na Wydziale Nauk Biomedycznych Uniwersytetu Medycznego Chieti (Pescara, Włochy) naukowcy pod kierownictwem dr Marii Rosarii Cesarone poddali badaniu 209 pacjentów w wieku 30-80 lat, którego celem było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy przyjmowanie colostrum może zapobiegać infekcjom wirusami grypy. W badaniu użyli colostrum krowiego w dawce 400 mg. Już wcześniej wiadomo było, że colostrum, dzięki bogactwu substancji bioaktywnych, znacząco wpływa na wzmocnienie odporności poprzez przywrócenie równowagi całego systemu odpornościowego. To z kolei odblokowuje naturalną zdolność skutecznego zwalczania chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Obszernie na ten temat pisałam tutaj . 

Najlepsze źródło witamin po świeżych owocach i warzywach

Nie wiem, czy pamiętacie, jak smakowały kiedyś pomidory? Ja doskonale pamiętam. Mama kupowała je, kiedy pojawiły się na straganach z warzywami. Te z pierwszego zbioru były drogie, ale miały smak, którego dzisiaj już trudno doświadczyć, chyba że sami w ogródku je uprawiamy. Dziś praktycznie przez cały rok można kupić pomidory w każdym supermarkecie. Przyjeżdżają do nas poza sezonem z całego świata, zrywane na długo przed tym zanim dojrzeją. Muszą przecież przebyć długą drogę, zanim trafią do kraju docelowego. Do nas konsumentów dociera więc produkt, który nie miał szans w procesie wegetacji wykształtować tych wszystkich wartości odżywczych, które im przypisujemy. To jedna strona medalu. Druga jest zaś taka, że większość trafiających na nasz stół warzyw czy owoców rośnie na wyjałowionej w wyniku monokultury glebie, pryskana pestycydami, napromieniowywana, aby przedłużyć ich trwałość. Czy nie zdziwiło Cię czasem, że warzywa w lodówce mogą tak długo leżeć, zanim coś się z nimi stanie?

Czy koniczyna czerwona jest alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy?

Menopauza oznacza dla wielu kobiet bardzo trudny okres w życiu, który przeważnie zaczyna się między 45 a 55 rokiem życia. Zdolność jajników do produkcji estrogenów wygasa, pojawiają się  dolegliwości nie tylko fizyczne, ale także natury psychicznej. Tylko u 20% kobiet menopauza przebiega niezauważalnie, większość zaś na wskutek zakłócenia równowagi hormonalnej odczuwa uderzenia gorąca, dreszcze, kołatanie serca, nocne poty, bezsenność, zaburzenia z pamięcią, drażliwość czy zmienność nastrojów.     Zmienia się także wygląd skóry. Pojawiają się głębokie zmarszczki, skóra staje się sucha, włosy matowieją, często do tych objawów dochodzą bóle stawów, kości, sztywnienie kręgosłupa czy też wzrost wagi. Za tymi wszystkimi procesami stoją właśnie estrogeny. Najbardziej znaną formą walki z dolegliwościami okresu przekwitania jest hormonalna terapia zastępcza (HTZ), z której korzysta około 17% Polek. Zadaniem terapii jest złagodzenie objawów menopauzy oraz zmniejszenie ryzyka schorze

10 głównych powodów, dlaczego trzeba pić aloe vera

Lecznicze właściwości miąższu z aloesu pospolitego aloe vera znane są już od stuleci. W medycynie ludowej stosowano aloes jako lek na różne dolegliwości, wierząc, że doskonale działa na układ pokarmowy, kostny, odpornościowy czy moczowo-płciowy. Używano go utrzymania młodego wyglądu skóry, przeciw wypadaniu włosów czy też na rany i oparzenia.  ​ ​ Świat nauki zainteresował się właściwościami aloesu już w latach 30-tych ubiegłego stulecia, ale dopiero zastosowanie nowoczesnych technik analitycznych począwszy od lat osiemdziesiątych umożliwiło szczegółowe poznanie składu chemicznego rośliny. Efektem tych badań było zidentyfikowanie i scharakteryzowanie ponad 200 biologicznie aktywnych składników, a właściwości prozdrowotne udowodniono w badaniach klinicznych. Obecnie aloe vera znajduje się w lekospisach 43 krajów na świecie.   

Jak zrzucić dodatkowe kilogramy i zrobić to z głową

Nie lubię diety! Lubię za to dobre jedzenie. Jak większość kobiet nie wzgardzę dobrym ciastkiem czy lampką czerwonego wina. Odżywiam się w miarę zdrowo, piję dużo wody, zero napojów gazowanych. Nigdy nie katowałam się żadnymi dietami, bo wiedziałam, że kilka drobnych zmian w codziennym rozkładzie dnia pomoże mi zrzucić parę zimowych kilogramów. Wraz z nastaniem wiosny zaczynałam dużo chodzić, bo biegać nie lubię, kolacje stawały się mniej kaloryczne, a szarlotka i sernik uciekały w zapomnienie. System ten działał doskonale przez wiele lat i nie widziałam potrzeby jego modyfikacji, no może jedynie w aspekcie zwiększania ilości zjadanych warzyw, wyeliminowania prawie całkowicie wędlin, mniej białego pieczywa itp. Sukienki w szafie się amortyzowały.

Lecznicze właściwości i działanie czystka - Cistus Incanus

Czystek jest krzewem ozdobnym i rośnie głównie w basenie Morza Śródziemnego i Wysp Kanaryjskich. Istnieje około 50 odmian tej rośliny, ale najbardziej skuteczny i znany ze swoich właściwości leczniczych jest rosnący dziko Cistus Incanus. W medycynie naturalnej, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, czystek wykorzystywany był od setek lat. W 1999 roku, głównie dzięki zakrojonym na szeroką skalę badaniom w niemieckich instytutach, czystek ogłoszono rośliną roku i od tego czasu systematycznie wzrasta zainteresowanie jego właściwościami.  Ogromna popularność tej rośliny sprawiła, że w Polsce pojawiły się już uprawy czystka.    Co sprawia, że czystek jest tak cenną rośliną? Cistus Incanus jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli czyli związków fenolowych należących do grupy substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Polifenole:  Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i przec